
Nowy, niebezpieczny, gen lekooporności u bakterii krów
27 kwietnia 2017, 12:56Naukowcy z Uniwersytetu w Bernie wykryli u bakterii krów mlecznych nowy gen lekooporności. Odpowiada on za oporność na beta-laktamy, w tym na ostatnią generację cefalosporyn wykorzystywanych przeciw metycylinoopornemu gronkowcowi złocistemu (MRSA, od ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Transfer tego genu do MRSA, co jest, wg Szwajcarów, prawdopodobne, wytrąciłby nam z ręki jedno z ostatnich narzędzi do walki z wielolekoopornymi patogenami.

Zabójcze grzyby promują bioróżnorodność
24 stycznia 2014, 10:31Choroby atakujące rośliny są niebezpieczne dla indywidualnych osobników, ale pomagają w zachowaniu bioróżnorodności. Do takich wniosków doszli naukowcy badający lasy deszczowe w Belize. Badania stanowiły eksperymentalne potwierdzenie hipotezy Janzena-Connella
Sztuczne mięśnie coraz doskonalsze
25 marca 2008, 13:05Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wyprodukowali sztuczne mięśnie, które samodzielnie radzą sobie z usterkami. Dzięki nim mogą powstać zarówno lepsze sztuczne kończyny, jak i doskonalsze roboty kroczące.

Kamera satelity zarejestrowała zderzenie z meteoroidem
2 czerwca 2017, 05:13Profesor Mark Robinson, główny naukowiec misji LROC, uważa, że jednym wyjaśnieniem wykonania poruszonego zdjęcia jest kolizja z jakimś przedmiotem. Jedyne logiczne wyjaśnienie jest takie, że NAC został uderzony przez meteoroid, stwierdził uczony w informacji prasowej.

Nanocząstki do naprawy naczyń
19 lutego 2014, 07:39Na Clemson University powstały nanocząstki, które mogą dostarczać leki, obierając na cel uszkodzone naczynia.
Naprawa DNA
26 kwietnia 2008, 08:54Zespół badaczy z Uniwersytetu Chicago zaprezentował sposób, w jaki dwa białka związane z procesem naprawy uszkodzonego DNA wykonują swoje zadanie. Badanie jednego z nich, występującego u człowieka, może mieć znaczenie w procesie tworzenia środków wspomagających leczenie nowotworów.

Tycie od wąchania
6 lipca 2017, 10:12Podczas eksperymentów prowadzonych na Uniwersytecie w Berkeley myszy, które utraciły węch, straciły także na wadze. Wydaje się to dość oczywiste, skoro powonienie odpowiada za sporą część wrażeń smakowych, tyle że rzeczone myszy jadły tyle samo tłustej paszy co gryzonie ze sprawnym węchem, które ważyły na tej diecie 2-krotnie więcej niż zwykle.

Komputer rozpoznaje emocje na podstawie mowy ciała
10 marca 2014, 07:25Zespół Antonia Camurriego z Uniwersytetu w Genui zbudował system z Kinectem Microsoftu, który pozwala komputerowi odczytać emocje użytkownika z mowy ciała.
Nowy sposób na jet lag
24 maja 2008, 15:48Dostosowanie czasu przyjmowania posiłków może pomóc zwalczyć tzw. zespół nagłej zmiany strefy czasowej (ang. jet lag), towarzyszący odległym podróżom pomiędzy różnymi strefami czasowymi.Wniosek taki wysunęli badacze z Uniwersytetu Harvarda dzięki serii eksperymentów na myszach.

Okulary z ogniwami słonecznymi na soczewkach
3 sierpnia 2017, 11:33Zespół z Karlsruher Institut für Technologie (KIT) zaprezentował okulary przeciwsłoneczne z nałożonymi na szkła barwnymi, półprzezroczystymi organicznymi ogniwami słonecznymi, które zasilają mikroprocesor i 2 wyświetlacze.